Srednjoevropski kup U 18 u odbojci na pijesku


Srednjoevropski kup U 18 u odbojci na pijesku koji je održan u subotu i nedjelju 1. i 2. Lipnja u Murskoj Soboti, okupio je 36 parova iz 9 zemalja, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske, Izraela, Poljske i Estonije.

Hrvatsku predstavljaju parovi, Ema Frančić i Mirjam Varga te Luka Jovović i Fran Kuljanac, koji su svoj nastup izborili kroz kvalifikacije koje su održane u Zagrebu. Ivan Vabec je bio vođa Hrvatske delegacije. Prvi nastupaju Luka i Fran, Slovenski par Stvarnik/Kovačić su na drugoj strani mreže, vodi se rovovska bitka, poen za poen, svaki par osvaja poen na svoj prijem, i tako tijekom cijelog susreta, da bi u samoj završnici protivnici uz malo sreće i koncetracije dobili susret. U drugom susretu, protivnici su im Izraelski par Badalbaec/Kozmicov, u prvom setu ponavlja se priča iz prvog susreta međutim sad Luka i Fran osvajaju prvi set na razliku sa 22:20, no suprotno očekivanju ne uspiju zadržati nivo igre iz prvog seta što protivnici vješto koriste i poravnavaju na 1:1 u setovima, isto tako i treći i dobivaju susret. U trećem nastupu, L. Brilla/J. Brilla iz Slovačke su prepreka za daljnji prolaz na turniru. Opet potpuno izjednačena borba za svaki poen, Luka i Fran dobro pariraju kvalitetnim Slovacima, ali su opet im fali dva poena za pobjedu u prvom setu, drugi set u potpunoj dominaciji Hrvatskog para, Slovaci osvajaju, jedva 13 poena, i opet nakon sjajne igre u prethodnom setu, Luka i Fran neprepoznatljivom izdanju u odlučujućem setu i pobjeda pripada Slovacima, što za Hrvatski par znači kraj natjecanja. Šteta što nisu uspjeli dobiti barem jedan susret, od tri potpuno izjednačenih protivnika.

Prvo mjesto u muškim parovima su osvojili Estonci, drugi su domaćini Slovenci.

Ema i Mirjam u prvom nastupu za protivnice imaju Mađarski par Gubik/Puskas, igra se obostrano kvalitetna i dopadljiva odbojka, djevojke se izmjenjuju u vodstvu od dva do tri poena. Završnica prvog i drugog seta ipak je na strani Mađarskog para. Ova ravnopravna igra protiv Mađarskog para dobiva posebno na težini kad se zna da su mađarice došle do samog finala turnira, gdje su izgubile od Poljskog para. U drugom susretu Hrvatski par za protivnice imaju raspoložene Estonke, Kuivonen/Lass, i unatoč velikoj borbenosti i zalaganju Ema i Mirjam nisu ozbiljnije uspjele ugroziti svoje protivnice i gube sa 0:2. Treći susret odlučuje za prolaz u daljnje natjecanje, drugi Mađarski par Kovacs/Gyurus je na drugoj strani mreže, naše igraju odlično ne mađarice nemaju rješenja za našu igru i prvi set je lagano dobiven, nakon vodstva u drugom setu od 8:0, izgledalo je da je susret riješen, no mađarice se dižu kao iz pepela i susret dovode u neizvjesnost, poravnavaju na 10 : 10, ipak Hrvatski par ne posustaje drži stvar pod kontrolom, da bi u završnici seta Ema sjajnim servisima donijela pobjedu i nastavak natjecanja. U narednom susretu Austrijanke Janka/Bruckner su protivnice Emi i Mirjam. Naše igraju vrlo angažirano, izgaraju na terenu, ipak Austrijanke su tvrd orah i zasluženo dobivaju susret. Emi i Mirjam je to prvi nastup na međunarodnom natjecanju i svojom igrom su ispunile sva očekivanja, posebna pohvala za borbenost u svim susretima.

Svaka pohvala organizatorima na izvrsnom prijemu i organizaciji natjecanja, a cijelo je natjecanje prošlo u dobroj, sportskoj i prijateljskoj atmosferi.

Kako je bilo na turniru mozete vidjeti u našem Google+ foto albumu...