Proslavili smo 20 godina KOP Čakovca i 30 godina igranja odbojke na pijesku u Međimurju

KOP Čakovec je u nedjelju 10. rujna na igralištu kod bazena ”Marija Ružić” završnom svečanošću, povodom 20 godina KOP Čakovca i 30 godina igranja odbojke na pijesku u Međimurju, završio ovogodišnju sezonu.

Sve predviđene aktivnosti za ovu sezonu su time realizirane po planu. Čakovec open nikad brojniji i kvalitetniji. Odigran je turnir za mlađe dobne skupine, kao i mix trojki. Seniorke su ostale u 1. Hrvatskoj ligi, moglo je i puno bolje, nastupile su u kupu Hrvatske, ispale od Sigeta pobjednika kupa. Najmlađe kadetkinje, mlade kadetkinje, i kadetkinje na prvenstvu Hrvatske dostojno su branile boje KOP Čakovca.

Na završnoj svečanosti okupilo se brojno članstvo, bivši igrači i aktivni sudionici u radu kluba. Članica upravnog odbora Ines Mošmondor, pozdravila je prisutne i zahvalila se na odazivu, a predsjednik KOP Čakovca Ivan Vabec osvrnuo se na proteklo razdoblje kluba. Prije 30 godina, u okviru OK Čakovca osnovana je sekcija odbojke na pijesku, prve aktivnosti odvijale su se na Polevama, da bi se nastavak aktivnosti preselio na Totomore.

Malo je poznato da se u to vrijeme i počela igrati odbojka na pijesku u Hrvatskoj. Na Totomoru su odigrana i službena natjecanja u odbojci na pijesku na nivou Hrvatske u seniorskoj konkurenciji kao i u mlađim dobnim skupinama. 2002. godine entuzijasti odbojke na pijesku, uz svesrdnu podršku tadašnje ravnateljice ETŠ, na prostorima škole vlastitim snagama izgradili su igralište za odbojku na pijesku. Naredne godine entuzijasti koji su dotad vodili aktivnosti vezane uz odbojku na pijesku, 11.09.2003. godine osnivaju samostalni klub, Klub odbojke na pijesku Čakovec, koji sa uspjehom djeluje do danas.

Što se igrališta tiče, dolaskom nove ravnateljice ETŠ igralište je uskoro pretvoreno u parkiralište, aktivnosti su nakratko preseljene na NK Slogu da bi zatim završili na terenima kod bazena Marija Ružić, velike napore entuzijasti kluba, uz pomoć Ekoma su uložili da bi tereni zadovoljavali uvjete za najviša natjecanja. Teško je nabrojiti sve uspjehe koje su pjeskaši postigli u proteklom periodu, no neke treba ipak istaknuti. Na prvom klupskom prvenstvu Hrvatske koje je odigrano 2005 godine, osvojeno je treće mjesto. Na pojedinačnom prvenstvo iste godine par Palinkaš/Posavec osvajaju prvo mjesto isto kao Petran i Harambašić u kadetskom, a Mateja Goščiej i Maša Martinović su u juniorskoj konkurenciji druge.

Također treba istaknuti da su par Ema Frančić i Mirijam Varga 2019. godine osvojile na kvalifikacijama za europsko prvenstvo U18 drugo mjesto i time su izborile nastup za reprezentaciju Hrvatske na srednjoevropskom prvenstvu, koju je vodio Ivan Vabec. Na prvom međunarodnom natjecanju naše igračice svojom igrom ostavile su dobar dojam. Veliki uspjeh KOP Čakovca je i osvajanje Kupa Hrvatske kada su u finalu igračice KOP Čakovca, Ema Frančić, Iva Bulović, Mirijam Varga i Iva Hranilović šokirale KOP Siget i na njihovom terenu osvojile KUP Hrvatske. Nakon čega je ženska ekipa KOP Čakovca proglašena za najbolju ekipu u ženskoj konkurenciji od strane Zajednice sportskih udruga grada Čakovca i Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Klub je svake godine tehnički organizator kampa Svaki tjedan kamp jedan, za odbojku na pijesku, za koji projekt Zajednica sportskih udruga grada Čakovca služi za primjer ostalim zajednicama u Hrvatskoj. KOP Čakovec pak se ponosom može pohvaliti da su samostalno organizirali kampove za mlade, prije projekta Zajednice grada.

Predsjednik se na kraju zahvalio Zajednici sportskih udruga grada Čakovca, Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije, sponzorima na financijskoj podršci. Također i gradonačelnici i županu koji imaju razumijevanje za naše aktivnosti i naše potrebe.

Slijedila je podjela prigodnih poklona prisutnima, da bi se nastavilo sa domjenkom, a mnogi prisutni su iskoristili lijepo vrijeme i zaigrali na terenima, jedan teren su okupirali najmlađi dok je drugi bio slobodan za starije igrače i rekreativce.

Nekoliko slicica mozete vidjeti u našem Google foto albumu...