U slengu odbojke na pijesku

 

AS

Serva koja direktno, bez odigravanja ili dodira protivničkih igrača osvaja poen.

 

DIJEGONALA

Udarac, dijegonalno, preko terena.

 

PARALELA

Udarac, paralelno, preko terena.

 

ANTENE

Okomiti štapovi na mreži, obično crveno-bijele boje, koji označavaju dozvoljeno područje igranja loptom preko mreže. Svaki dodir lopte sa antenom smatra se out-om.

 

ZAKUCATI

Najsnažniji smeč. Lopta pada u prostor neposredno ispod mreže Protivnika baca u očaj.

 

SVAĐALICA

Serva koja putuje između dva suigrača. Ovaj tip lopte najčešće uzrokuje početak prepirki kod suigrača.

 

SKOK SERVIS

Jedan od najčešćih i najsnažnijih servisa, ako se pravilno izvede. Lopta ima više snage, manji luk putanje i veliku brzinu. Sa mnogim varijacijama na rotaciju lopte, veoma teško se kontrolira kod prijema.

 

LOB

Odigravanje lopte preko bloka na zadnji dio terena. Kada lopta u savršenom luku padne unutar terena u kut, smatra se jednim od najljepših odigravanja u Beach-u.

 

KIŠOBRAN

Blokiranje protivničkog smeča sa dvije ruke preko mreže. Kao da je netko otvorio kišobran iznad protivničkog igrača. Dobiti kišobran u odbojci na pijesku nije dobra stvar.

 

SKYBALL

Nevjerojatno visoka serva u kojoj lopta skoro okomito pada na protivnički dio terena. Po vjetru i jakom suncu, veoma teška i neugodna lopta za par na prijemu servisa.

 

SMEČ

Obično veoma jak udarac, napad, sa ciljem da se završi tj. osvoji poen, bilo udaranjem lopte od tlo ili u protivnikov blok, od kojeg se lopta odbija u out.

 

DOBACIVANJE

Provociranje protivnika riječima na mreži, sa ciljem ometanja njegove koncentracije.