Povijest odbojke na pijesku
Odrastanje odbojke na pijesku:

- odbojka na pijesku prvi put se javlja 1920-ih u SAD-u na plažama Kalifornije. točnije u Santa Monici,
- na samom početku se igralo šest protiv šest igrača po pravilima dvoranske odbojke, ali se tridesetih godina prešlo na ekipe od po četiri igrača sa svake strane mreže.
- odbojkaški elementi smeč i blok nisu se upotrebljavali sve do pred kraj četrdesetih godina a visina mreže je bila niža negoli je to danas.
- te po mnogima najatraktivnije odbojkaške elemente, smeč i blok, uveo je Gene Selznik tek pedesetih godina, a poznati "čekić", kao način primanja servisa, postao je popularan tek u šezdesetima
- prvi poznati odbojkaški turnir odigrao se 1948. godine u State Beachu, Kalifornjia, SAD.
- prvo svjetsko prvenstvo održano je 1976. g. na State Beachu u Pacific Palisadesu, Kalifornija, SAD.
- osamdesetih godina 19.stoljeća je ovaj je sport uzeo toliko maha da ga je 1986. godine Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) priznala kao dio odbojke.
- 1992. godine odbojka na pijesku pojavila se kao demonstracijski sport na Olimpijskim igrama u Barceloni, a na OI-u Atlanti 1996. g. biva proglašena olimpijskim sportom
- na posljednjim dvama Olimpijskim igrama (Sidney 2000. i Atena 2004.) turnir odbojke na pijesku je, prema službenim podacima organizatora, bio najposjećeniji.


Par zanimljivosti:

- znate li da je u povijesti odbojke na pijesku najduži meč bio u finalu Manhattan Beach Opena 1968. g. Poslije pet setova i cijele igre koja je trajala sedam i pol sati, Rundue/Bergman su pobijedili kasno navečer uz pomoć svjetala s parkiranih automobila!
- znate li da je tek sredinom šezdesetih, jedan od najuspješnijih igrača odbojke na pijesku, Ron Von Hagen popularizirao odbojkaški element “čekić” kao način primanja servisa!
- znate li da se u samim začecima, u Francuskoj odbojka na pijesku odigravala u nudističkom kampu postavljenom u Francovillu - sjeverozapadnom predgrađu Pariza!


Kako je to bilo kod nas:

- prvi turniri u Hrvatskoj počeli su se održavati 1992. godine - 1997. godine izgrađen je prvi Centar odbojke na pijesku u Hrvatskoj (Zagreb)
- 1993. godine održani turniri u Umagu i Poreču
- 1994. godine u Umagu održano prvo otvoreno državno prvenstvo
- 1996. godine u Splitu organiziran prvi hrvatski kup
- u Hrvatskoj su sveukupno održana 53 nacionalna i Kup prvenstava, uključujući i Europsko juniorsko prvenstvo '97.
- vanjskom produkcijom proizvedeno je više od 70 sati televizijskog programa - rezultat: nekoliko milijuna TV gledatelja dobilo mogućnost pratiti natjecanja
- od ukupne TV produkcije, na programima Hrvatske televizije prikazano je 55 sati, uz visok postotak gledanosti
- slijedi ekspanzija razvoja sportske infrastrukture s ondašnjih 4 na današnjih 400 terena